Мария Габриел: Ако не се сложи край на насилието, мигрантски натиск ще има

Ако не се сложи край на насилието, мигрантскик натиск ще има. Всяко говорене за мигрантска вълна засилва и антимигрантското говорене, коментира пред Нова нюзвъншният министър Мария Габриел.

За евакуацията на сънародниците ни от Израел Габриел обясни, че за правителството е било много важно максимално бързо да има лист (списък), в който сънародниците ни да се заявят за евакуация към България. „Имаше и хора, които не се явиха на летището. На първо време трябваше да приберем краткосрочно пребиваващите там. Отдавахме приоритетно значение на майките с деца, имахме случай на момиче със здравословни проблеми, което бе отишло на лечение там. За нас беше важно с правителствения самолет да бъдат прибрани те. Бяхме първата държава, която отиде да прибере своите сънародници, изключително координирани с министерството на транспорта”, каза Габриел и допълни, че по време на излитане на последния самолет на летището нямаше нито един българин.

Нямаме информация за сънародничка, която е искала да изпрати децата си в България, каза външният министър в отговор на конкретен въпрос.

„Благодарна съм на екипите си, тези хора от дни не са спали. Те се справиха с това българите в нужда да могат да се приберат”, обясни министърът и увери, че правителственият самолет ще лети докато има възможност и докато има необходимост.

„Следим изключително напрегнато ситуацията, която се развива много динамично. Следим и случващото се на Ивицата Газа. За нас е важно българите в региона да се чувстват защитени и да имат ясно съзнание, че не е безопасно. Дали сме указания българите да избягват полети до Ливан, Йордания, Египет, Тел Авив.

Относно евентуална смяна на министри при ротацията й с премиера Николай Денков, тя каза, че акцент ще са резултатите от дейността на кабинета. „Не тръгвам с презумпцията за смяна на министри. Имаме управленска програма, ние сме я приели. За мен е важно резултатите да са изпълнени в срок”, каза Габриел.

„България в еврозоната, в ОИСР, с ясна евроатлантическа ориентация”, очерта приоритетите на кабинета „Денков-Габриел” външният ни министър Мария Габриел.

Exit mobile version